Fiets Maat

RC Kinderfietsen is uw specialist in het adviseren van de juiste kinderfiets.
We hebben onderstaand enkele bruikbare tips om een juiste keuze te maken voor de aanschaf van een kinderfiets of helm.

Is het uw eerste aankoop voor zoontje of dochter dan zal u meestal kiezen voor een driewieler. Logisch vervolg op de driewieler is de loopfiets. Hiermee trainen kinderen vooral het evenwicht bewaren.
Bij fietsen van 12, 14 of 16 inch zitten standaard zijwieltjes aan beide kanten van het achterwiel (bij Zonix en Golden Lion zitten alleen zijwieltjes bij de 12 inch kinderfietsen). In alle gevallen is van belang direct de juiste afmetingen te kiezen. Zeker bij kinderen, want te groot of te klein gekozen fietsen zijn onveilig, oncomfortabel en daarin schuilt het gevaar van ongelukken, lichamelijke klachten en het niet meer willen fietsen.
Vraag dus altijd een specialist om hulp bij de aankoop van uw kinderfiets. Hieronder alvast een korte uitleg, zodat u een idee krijgt van de mogelijkheden.

Algemene richtlijnen fietsmaten
Leeftijd en kledingmaat is een indicatie, ieder kind kan namelijk iets langere of juist iets kortere benen hebben.
De hoogte van het zadel geeft veel meer duidelijkheid. Onderstaande zadelhoogtes zijn een indicatie per inchmaat.
U kunt het beste de binnenbeenlengte van uw kind opmeten en dit vergelijken met de zadelhoogte van de fiets.
De aangegeven zadelhoogtes zijn gemeten in de laagste stand, uiteraard kunnen de zadels ook omhoog worden gezet.
Kijk voor de juiste afmetingen bij de omschrijving van uw fiets.

 

Inchmaat Leeftijd (indicatie) Zadelhoogte (indicatie)
10 inch
12 inch
14 inch
16 inch
18 inch
20 inch
24 inch
26 inch
28 inch
3 tot 4.5 jaar
3 tot 4.5 jaar
3,5 tot 5 jaar
4 tot 6 jaar
5 tot 7 jaar
6 tot 8 jaar
8 tot 11 jaar
9 tot 12 jaar
12 tot 99 jaar
39 cm
43 cm
46 cm
53 cm
58 cm
61 cm
74 cm
78 cm
93 cm

Hoe meet ik de binnenbeenlengte?De juiste fiets heeft de juiste maat
De fietsmaat die het beste bij uw kind past kan alleen bepaalt worden door uw zoontje of dochtertje daadwerkelijk op een fiets te laten zitten.
Bepalende factor hierbij is dat: als uw kind een gestrekt been heeft moet één voet normaal kunnen rusten op de onderste trapper. Kan dit niet, dan loopt u het risico dat uw kind angstig wordt omdat het niet met beide voeten bij de grond kan komen.
Daarnaast is het van belang dat tijdens het rijden de knieen niet tegen het stuur komen. Bij de wat oudere kinderen is een hoger instapmodel ook prima, die kunnen meestal al wel redelijk goed fietsen, dus daar is de angst een stuk minder.

Overige instellingen
Uiteraard is ook de positie van het zadel belangrijk. Deze wordt gezamenlijk met de hoogte van de stuurpen ingesteld en aangepast aan uw kind.

Met of zonder versnellingen
Fietsen is voor kleine kinderen vaak al moeilijk genoeg. In het soms drukke verkeer is het gebruiken van versnellingen voor kinderen soms heel lastig. Als u kiest voor fiets met versnellingen dan is het raadzaam om eerst samen met uw kind goed te oefenen op het gebruik hiervan. Het is dus heel goed mogelijk om u kind op een fiets met versnellingen te laten rijden, maar dit vraagt wel wat extra aandacht.

Veiligheid
Goed oefenen is eigenlijk altijd wel belangrijk. De eerste keer op de fiets kan dan ook het beste op rustige plekken plaatsvinden. Wij adviseren om dit altijd te begeleiden. Daarna is meefietsen een zeer goede en logische vervolgstap. Zo leert uw kind de verkeersregels en het is bovendien nog heel leuk om te doen ook.

Als uw denkt dat uw kind zelfstandig kan deelnemen aan het verkeer, beperk dan de risico zoveel mogelijk. Maak gebruik van een fietsvlag, hierdoor zijn ze veel beter te zien. Denk aan de kleding. Opvallende kleding is altijd veiliger dan donkere onopvallende kleuren.  De kinderfietsen van RC Kinderfietsen zijn van zeer goede kwaliteit maar door gebruik van de fiets kunnen onderdelen lostrillen of kwijtraken. Kijk dus regelmatig uw kinderfiets na op losse of ontbrekende onderdelen.
Nog een belangrijke tip: de fietshelm. Vooral in de beginperiode is de kans op vallen groot, het dragen van een helm voorkomt vaak veel pijn en kinderleed. Kijk in ons assortiment kinderfietshelmen voor een betaalbare goede helm.

Mocht u toch nog vragen hebben neem dan gerust contact op met ons servicenummer of stuur een email naar: info@rc-kinderfietsen.nl